Olivový olej - extra panenský 500 ml

Kód: 9241
Značka: Goodie
Na dotaz

Náš extra panenský BIO olivový olej s přírodním aroma pomerančových květů je vyroben lisováním za studenaa je pěstovaný dle zásad ekologického zemědělství. Exkluzivita chuti a kvality spočívá v prvořadé jakosti oliv, které získávají živiny z velmi úrodné půdy a středomořského klimatu. Až 200 let staré olivovníky produkují olivy s plnou chutí. Olivy se pěstují v malé rodinné farmě s dlouholetou tradicí ve Španělsku bez postřiků, hnojiv a chemikálií.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Náš extra panenský olivový olej s přírodním aroma pomerančových květů je vyroben lisováním za studena a je pěstovaný dle zásad ekologického zemědělství. Exkluzivita chuti a kvality spočívá v prvořadé jakosti oliv, které získávají živiny z velmi úrodné půdy a středomořského klimatu. Až 200 let staré olivovníky produkují olivy s plnou chutí. Olivy se pěstují v malé rodinné farmě s dlouholetou tradicí ve Španělsku bez postřiků, hnojiv a chemikálií.

Původ

Olej pochází z malého města Artana v blízkosti Valencie. To je oblast typická pro pomerančovníky nikoliv olivovníky, což z našeho oleje dělá něco zcela unikátního. Olivy, jako plod fungující na bázi "houby", nasávají všechny živiny z kořenů stromů a ovzduší. Velmi výrazné pomerančové květy tedy zásadně ovlivňují olivy a přidávají mu přirozené aroma pomerančových květů, které příjemně maskuje přirozenou hořkou chuť olivových olejů. 

Olivovníky jsou více než 200 let staré, některé až téměř 1000 let. Stáří olivovníků má velký vliv na plnou chuť oleje, nejedná se tedy o "velkoprodukci" s nově vysázenými olivovníky jako tomu je v Andalusii, ale o nevelký rodinný sad s dlouholetou tradicí. 

Acidita oleje

Acidita našeho oleje se mění mírně každý rok ale pohybuje se vždy kolem cca 0.4. Olivy použité při výrobě našeho oleje jsou poměrně "sladké" z důvodu, že sady sousedí s pomerančovým sadem. Květy olivovníků si berou vůni z květů pomerančů a tím získávají sladkou chuť. To je (nejen) ve Španělsku považováno za velmi exkluzivní chuť. Při sběru nejsou sbírány žádné olivy ze země, jak se děje u 99% ostatních producentů olivového oleje. Olivy ze země mívají vyšší kyselost. Dalším důvodem nesbírání popadaných oliv je tradice. Dědečkové současné generace říkávali, že olivy na zemi jsou pro ptactvo a zvířectvo. "Vyšší" (dáváme do uvozovek protože 0,4 je velice dobré) acidita není určitě překážkou oleje, je to sice důležitý faktor, nicméně je potřeba si uvědomit, že nízká acidita je nutná podmínka, ale ne jediná, pro výběr dobrého olivového oleje. I olej s nízkou aciditou může mít chuťové defekty. Platí to i naopak, že krapet vyšší acidita nemusí automaticky degradovat chuťové vlastnosti olivového oleje.

Olej je pěstován dle zásad ekologického zemědělství, lisovaný za studena na horizontální odstředivce. Nejsou používány postřiky, hnojiva a chemikálie.

Použití: olivový olej je velmi vhodný do salátů, k dochucení polévek, omáček. Hodí se k péči o vlasy a o pokožku. Olej lisovaný za studena nedoporučujeme používat při smažení.

Složení: 100% olivový olej lisovaný za studena

Země Původu : Španělsko

Skladování : v temnu a suchu

Doplňkové parametry

Kategorie: Raw, za studena lisované
Hmotnost: 0.5 kg